28 Şubat 2014 Cuma

İnternetin Gelişmesinin Doğal Sonucu: Emlak Portalları



Günümüzde internet kullanımının hızla artmasıyla birlikte, esnafların artık sadece dükkanda oturup müşterinin gelmesini bekleyerek para kazanma dönemi sona ermeye başladı. Her geçen gün, bir çok sektörde internet üzerinde şaşırtıcı şekilde gelişmeler yaşanmakta. Bir gün bakıyorsunuz e-kapıcı sistemi ile evlere servis yapanlar, bir gün lokantaları tek bir çatı altında toplayıp, online yemek siparişi alıp bu siparişi firmalara aktaranlar. Bu tamamen pazar piyasasıyla ilgili bir durum olsa gerek. 

Örneğin siz bir oto kiralama firması olsanız, yurt dışından gelen bir turistin sokak sokak gezip sizin dükkanınızı bulması imkansız bir durumdur. Ancak internet üzerinden araç kiralaması yapan bir web siteniz varsa, internete giren bir kişi oto kiralama yazarak size ulaşır, siz de gerekirse arabayı ayağına kadar getirebilirsiniz.
İşte bu gelişmeleri yakından takip etmek zorunda olan sektörlerden biri de Emlak sektörüdür. İnternetteki Emlak sektörünü incelediğimizde karşımıza birkaç farklı tablo çıkıyor. Bunlardan birincisi; Emlak üzerine dükkanı olan kişilerinin firmalarını tanıtmak amacıyla yaptırdıkları web siteleri. Bu türlü sitelerin genel amacı, internetten o firmayı ismiyle arayan kişilerin telefon ve adres bilgilerine ulaşması ve o emlakçının elinde hangi satılık ve kiralık dairelerin bulunduğunu görebilmesidir. Ancak böyle bir web sitesiyle bir mucize beklememek lazım. Çünkü bu tür sitelerden çok fazla olduğundan dolayı arama motorlarından çok fazla müşteri bulma imkanınız yoktur. Örneğin Keçiören Etlik'te satılık daire arayan biri, google'da bu ifadeyi yazdığında sizin firma sitenizden önce çıkacak olan binlerce site vardır. Az önce de dediğim gibi bu siteler sadece sizi bilen kişilerin size ulaşması amacıyla yapılır.
İşte bu durumu fark eden bazı yatırımcılar farklı fikirler geliştirmiş ve bütün emlak firmalarını bir çatı altında toplayan, daha fazla gelir sayesinde daha fazla reklam harcaması yapıp emlak firmalarının tek başına bulamayacağı müşteri potansiyelini onlara sunan sistemleri geliştirmişler. İşte bu sistemlere Emlak Portalı adı verilmiş. Günümüzde bu şekilde çalışan irili ufaklı bir sürü Emlak Portalı bulunmakta. Bazıları adından söz ettirirken, bazıları sabredemediği veya gücü yetmediği için internet sahnesinde perde kapatmak zorunda kalmışlar. Son zamanlarda adı hızla duyulan yeni bir Emlak Portalı bulunmakta: Evkolay.net. Hem görsel tasarımı ve kullanım kolaylığı, hem fiyat politikaları, hem de kurucularının kararlılığına bakılırsa bu proje adından çok söz ettireceğe ve bir çok Emlak portalının hızla önüne geçeceğe benziyor.  Yayın hayatına başlayalı birkaç ay olmasına rağmen, şimdiden binlerce kullanıcı ve onbinlerce ilan sayısına ulaşan Evkolay.net hem kullanıcıların hem de emlakçıların yeni gözdesi haline gelmiş durumda. Evkolay.net'in tercih edilmesindeki en önemli etkenlerin başında sadece Emlak ilanlarını barındırması geliyor. Bu nedenle siteye daire aramak için giren kişilerin, araba ya da incik boncuk ilanlarıyla dikkati dağılmıyor ve aradığı daireyi daha rahat buluyorlar. Tabiki bu durum Emlakçılarında da daha fazla dönüş alması anlamına geliyor.
Bu türlü emlak portallarının avantajları gerçekten saymakla bitmeyecek kadar fazla. Bunların başında, daire arayan bir kişi sokak sokak, cadde cadde gezmek zorunda kalmadan, tek tıklama ile binlerce daire ilanını bulabiliyor. Örneğin Keçiören Etlik'te satılık daire arayan biri, o kadar yolu gezmeden, sadece http://www.evkolay.net/satilik-daire/ankara/kecioren/etlik sayfasına girerek aradığı daireyi bulabiliyor. Diğer bir özellik de sadece emlakçıların değil sahibinden kullanıcıların da bu siteyi kullanıyor olmaları. Böylece normalde tanışmadığınız bir çok insanı bu sitelerde bulabiliyor ve onların da sattıkları daireleri inceleme imkanı bulabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder