11 Ağustos 2014 Pazartesi

Kentsel Dönüşüm Kredisi ve Kullanımı

Kentsel dönüşüm, şehirde yaşam şartları iyi olmayan yerlerin belirlenip, daha rahat kullanılabilecek ve daha fazla kişinin konforlu bir şekilde kalabileceği bir hale getirilmesi olarak özetlenebilir.

6306 Sayılı kanun ile kişilerin zarar görebileceği doğal afetler meydana gelmeden önce yapılması gereken gerekli işlemlerin yapılması, zararın oluşmadan engellenmesi ve kişilerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilecekleri binalar oluşturulması hedeflenmiştir. Önceki yasalar, bir afet oluştuktan sonra, bu afetten doğan olumsuz şartların giderilmesi, yaraların sarılması gibi doğan sorunları giderici bir görev üstlenmekteydi. Ancak bu kanunla, öncelikli olarak kişilerin can güvenliği gündeme alınmış olup, sorunlar oluşmadan önlemlerin alınması amaçlanmıştır.
Risk Tespiti ve Sonrası
6306 sayılı Kanunun 5. maddesinin 3. ve 4. fıkrası uyarınca risk barındıran yapıların tespitinden ve bu tespit yapıldıktan sonra eğer itiraz eden olursa bu süreçten sonra, yapıların yıktırılması için, yıkılacak yapıların sahiplerine en az 60 gün süre verilir.
Eğer 60 günlük bu süre içerisinde dairenin sahibi bu yapıyı yıkmazsa, daire sahibi ile iletişime geçilerek, idari makamlarca yıkım işleminin gerçekleştirileceği belirtilerek kişiye ek zaman verilir. Bu süre sonunda, konuttaki kişilerin ve eşyaların tahliyesi, yıkım işlemleri ve diğer masraflar hesaplanarak öncelikle dönüşüm projeleri hesabından karşılanmak üzere, belediyeler ve il özel idarelerinin de katılımı ile valiler veya kaymakamlar tarafından işlemler gerçekleştirilir.
Söz konusu işlemlere 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca 30 gün içerisinde dava açılabilir. Bu davada yürütmenin durdurulması kararı verilemez. Çünkü kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında bulunan gayrimenkul sahipleri ve belediye tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikle görüşülür ve karara bağlanır denilmektedir.
Haberin devamı
http://evkolay.net/kentsel-donusum-kredisi-ve-kullanimi-haberdetay/?id=1522

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder