7 Aralık 2014 Pazar

Evini müteahhide verecekler dikkat!

Evrenol Architects ortaklarından Mimar Burak Karaca, evini müteahhide verecek vatandaşın dikkat etmesi gereken noktaları sıraladı...

Evini müteahhide vermek isteyen vatandaşı karşılaşabilecekleri aksiliklerle ilgili uyaran Mimar Burak Karaca, “Herhangi bir yüklenici ile görüşmeden önce belediyeden imar durum belgesi alınıp durum tespiti yapılmasında büyük fayda görüyoruz.” dedi. Öte yandan yönetmeliklerde sık sık değişiklik olması dolayısı ile imar durumunun erken alınmasının, olası değişikliklerin olumsuz yansımalarında avantaj sağlayabileceğini hatırlatan Karaca, “Mimari projenin imar ve yangından korunma yönetmeliklerine uygun olması önemlidir. Yönetmeliklere aykırı konular sonradan yapılacak satışlarda büyük sıkıntılara sebep olabilir. Bundan kaçınmak için yüklenici ile yapılacak sözleşmede buna dikkat edilmeli, projede ve imalatta aykırılıklar takip edilmelidir.” şeklinde konuştu.

İşte 13 maddede dikkat edilmesi gerekenler:

1- Yüklenicinin önceki iş deneyimlerini araştırmalarını ve yaptıkları binaları gezmelerini öneririz. Çünkü birçok şirket, inşaat deneyimi olmamasına rağmen, bu alandaki yoğun talebi ranta çevirmek adına bu işlere soyunuyor. Bu alanda deneyim hem süreç hem de sonuç açısından çok önemli. Şu an piyasadaki yüklenicilerin bir kısmı önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntıya düşeceklerini düşünüyoruz.

2- Binanızı yenilerken imar durumunuzun olup olmamasına göre birkaç farklı imar kanununa tabii olabilirsiniz. Kat maliklerine emsal avantajı sağlamak açısından doğru emsal hesabının yapılması çok önemli. %20 ya da %25 emsal avantajı oranlarının ve farklı hesap sistemlerinden hangisini kullanacağınız, yeni yapılacak proje metrekarelerini çok etkilemektedir. Bu aşama çok iyi araştırılıp değerlendirilmeli.

3- İki türlü teminat yöntemi var: Banka teminat mektubu ya da yüklenicinin sahip olduğu dairlere ipotek vermesi. Eğer ipotek sistemine gidilecekse, iş bittikçe yatırımcıya dairelerin teslim edilmesinin daha doğru olacağı kanısındayız. Yapılacak sözleşmede buna dikkat edilmelidir.

haberin devamı
http://www.evkolay.net/evini-muteahhide-verecekler-dikkat-haberdetay/?id=1604

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder