2 Nisan 2014 Çarşamba

Emlak alırken nelere dikkat etmelisiniz



EMLAK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bir kişinin hayatında yapacağı en pahalı alışverişlerden birisi elbette emlak alımıdır ve bu alanda özel bir bilginiz yoksa, daha önceden emlak alım satımı yapmadıysanız ve bu konuda yanınızda uzman bir kişi yoksa mutlaka emlak alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi edinmelisiniz. Çünkü alçağınız emlak sizin için çok büyük sıkıntılar veya zararlar oluşturabilir bu nedenle mutlaka dikkatli davranmalısınız.

Emlak alırken bilmeniz gerekenler hakkında bazı alt başlıklarla gerekli bilgileri kısaca vermeye çalışacağız.
Emlak alırken yanınızda bulunması gereken evraklar;
Emlak alırken yanınızda bulunması gereken en önemli evrak elbette nüfus cüzdanıdır. Tapuda işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için nüfus cüzdanınızın haricinde gerekirse kimliğinizi ispat edecek ve nüfus dairesi onaylı belge istenebilmektedir. Bunun dışında noter satış evrakları dışında bir belgeye ihtiyacınız olmayacaktır.
Alacağınız emlağın tapusunda dikkat etmeniz gereken hususlar nelerdir?
Emlak alacağınız zaman elbette alçağınız tapuda dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Öncelikle alacağınız emlağın tapusunu üzerinize geçirip ücretini ödemeden önce tapu suretini yani fotokopisini alıp belediyeden kontrol ettirerek tapunun doğru yeri gösterdiğinden emin olmalısınız. Ayrıca örnek olarak bir daire satın alacaksanız alacağınız tapuda kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmasına dikkat etmelisiniz. Bu husus çok önemlidir. Çünkü tapuda bu olmadığı takdirde siz daireyi değil dairenin bulunduğu arsadan hisse satın almış olursunuz. Bu nedenle tapunun gösterdiği adresin dairenizi göstermesine ve dairenin kat irtifakının veya kat mülkiyetinin olasına dikkat etmelisiniz.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti nedir?
Kat irtifakı demek hiç başlamamış veya başlamış ancak bitirilmemiş inşaat halindeki bir yapının tamamlanması için hazırlanmış ve imza altına alınmış bir belgedir ki, kat irtifakı bulunduğunda kanunlar bu dairenin bitirilmesini mecbur kılmaktadır. Bu doğrultuda kat irtifakı dairenin tamamlanması için bir nevi garanti teşkil etmektedir. Ancak kat mülkiyeti ise bitmiş ve tamamlanmış olan bir daire hakkında düzenlenmektedir. Kat mülkiyeti doğrudan bitmiş bir daire için hazırlanılır.
İnşaat halindeki dairenin alınmasında nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle inşaat halindeki dairenin alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Ancak daireyi almayı düşündüğünüz şirket veya kişi yüzde yüz güvendiğiniz bir kişi veya şirketse bu takdirde kat irtifakı olmasına dikkat etmelisiniz. Yani satın almayı düşündüğünüz daireye ait bir kat irtifakı varsa ve kişi veya şirkete güveniniz tamsa bu durumda inşaat halindeki daireyi mülkiyetinize geçirebilirsiniz.
Tapuda emlak bedelini değerinin altında göstermek suç mudur ve nelere yol açar?
Alacağınız emlağın değerini tapuda bedelinin altında göstermeniz suç değildir. Bunu yapabilirsiniz fakat hukuka aykırı olduğunu bilmelisiniz. Burada hukuka aykırı olan bir şeyin nasıl suç olmadığı yönündehatırınıza soru gelirse bilmelisiniz ki her hukuka aykırı olan suç değildir. Ancak ileride sorun teşkil edebilmektedir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki günümüzde çoğu kişi satın aldığı daire hakkında ödeyeceği harç fazla çıkmasın diye bunu yapmaktadır. Bunu yapmak suç olmadığı için memurlar sizin isteğiniz üzerine evraklarınızı düzenlerler. Ancak daha sonradan şöyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz; herhangi bir şikayetle veya devletin ilgili kurumlarının dikkatini çekmesi ile eğer aldığınız emlağın tapudaki değerini aşağı gösterdiğiniz devletin dikkatiniz çekecek olursa bu durumda devletin belirleyeceği heyet emlağın satıldığı zamandaki gerçek değerini belirler ve cezalı bir şekilde ödemeniz gereken harcı faizi ile tahakkuk ettirir. Bu nedenle bu başınıza gelmemesi için yapmanız gereken emlağı satın alacağınız zaman belediyeye giderek o günkü en düşük emlak oranını öğrenip en düşük emlak fiyatı üzerinden dairenizin metre kare olarak değerini öğrenip bu değer üzerinden fiyatlandırmaktır. Bunu yaptığınızda her hangi bir sorun olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder