27 Şubat 2016 Cumartesi

Ocak'ta İzmir'den İlçe İlçe Konut Satışları



İzmir’de geçen ocak ayında konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre 2015 Ocak ayında 5 bin 483 olan konut satışı, 2016 Ocak ayında 5 bin 243’e geriledi. İzmir'de ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 azalarak bin 943 oldu. Ocak ayındaki konut satışlarının yüzde 37'si ipotekli yapıldı. Bunların da yüzde 40’ını ilk, yüzde 60’ını ikinci el satışlar oluşturdu. Diğer satışların ise yüzde 43’ünü ilk, yüzde 57’sini ikinci el satışlar oluşturdu.
KONUT SATIŞLARINDA KARŞIYAKA BİRİNCİ
Nüfusu 150 bin üzeri ve konut satış sayısı yüksek olan ilçeler arasında ocak ayında en çok konut Karşıyaka'da satıldı. Bu ilçede 740 konut satılırken 503 konut ile Buca, 439 konut ile Çiğli, 424 konut ile Karabağlar, 357 konut ile Torbalı, 336 konut ile Konak, 232 konut ile Bornova ve 205 konut ile Bayraklı takip etti.


Ekonomistlerden Konut Alım Satımı Açıklaması



Dünya inşaat harcamaları büyüme oranının 2016 yılında yüzde 4 ve 10,1 trilyon dolar seviyesinde olacağı öngörüsünü paylaşan Gürlesel, “2016 yılında inşaat sektörü için yüzde 2,5-3'lük büyüme beklentimiz var. İnşaat malzemeleri iç pazarda yüzde 2'lik büyüme, dış pazarda ise 16,5-17,5 milyar dolar arasında ihracat öngörümüz var.” diye konuştu.



"KONUTA TALEP DEVAM EDECEK"

Ekonomist, yazar Mahfi Eğilmez de konuşmasında dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili düşüncelerini paylaştı. 2015'in dünya ve Türkiye için parlak bir yıl olmadığını aktaran Eğilmez, geçen sene Türk Lirası'nda yaşanan yüzde 25 oranındaki değer kaybına dikkat çekti. Ayrıca işsizliğin çift hanelerde gezindiğini belirterek, 2016'da işsizlik oranında fazla gerileme beklemediğini ifade etti. İşsizlikle birlikte istihdam da artış olduğuna vurgu yapan Eğilmez, nüfusun sürekli artış eğiliminde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 4 civarında büyümesini beklediğini belirten Eğilmez, asgari ücret artışının ekonomiyi canlandırıcı etkisinin olacağını ve bunun yapı sektörünü olumlu etkileyeceğini söyledi. Bu sene enflasyonun yüzde 9 civarında kalmasını beklediğini dile getiren Eğilmez, Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 12 civarında değer kaybetmesini beklediğini vurguladı.

Faizlerin düşmesiyle yatırım yapılacak alanın kalmadığını, dolayısıyla çoğu kişinin tasarruflarını çözüp bankadan kredi alarak gayrimenkule yöneldiğini öne süren Eğilmez, "Konuta talep devam edecek. Faizler böyle durduğu sürece insanların alternatif imkânı olmadığı müddetçe konuta talebin devam etmesini bekliyorum." diye konuştu.

"KONUTTAKİ GETİRİ BAŞKA YERDE YOK"

Ekonomist, yazar Mustafa Sönmez, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında tahminen yüzde 4 oranında büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye gibi işsizliğin yüzde 10 civarında olduğu bir ülkede bu büyüme oranının yeterli olmadığını da belirtti. Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzde 3-4 büyüme oranıyla Türkiye yetinemez, bu oranı mutlaka yüzde 5-6 seviyesine çıkarmamız lazım. Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi nereden sağladığına baktığımızda inşaatın önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Yatırım ve şantiye aşamasında çok ciddi hareket olmasa bile stokların eritilmesi, satılması ve emlak hareketi açısından önemli yer tuttuğu kanısındayım. Son yıllarda konut satışları sadece barınma amaçlı konut alımları değil, konutu yatırım aracı olarak görüp üzerinde getiri sağlamaya dönük ciddi bir talep söz konusu."

İllere göre konut fiyatlarına bakıldığında İstanbul'un çok ciddi şekilde ayrıştığının görüleceğini aktaran Sönmez, ayrıca şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın konut fiyat istatistikleri bize İstanbul'da konut fiyat artışlarının Türkiye ortalamasından epey yüksek olduğunu gösteriyor. 2015 yılında yaklaşık yüzde 26 nominal konut fiyat artışı olduğu görülüyor. 2015 yılında dolar yüzde 24 civarında değer kazanırken konut yüzde 26 civarında değer kazandı. Merkez Bankası'nın fiyat istatistiklerini tutmaya başladığı 2010 yılından beri İstanbul'da konut fiyat artışı yüzde 86 seviyesinde. Böyle bir getiri başka hiç bir şeyde yok. Yarı yarıya nakdi olan bile konut kredisi kullanarak konuta yatırım amaçlı yönelebiliyor. Konutun yatırım aracı olarak görülmesi ve bu yönden talep alması önemli bir eğilim. Bu eğilimin sürmesi ihtimali de yüksek gözüküyor."

Türkiye'nin iç talebe yönelmek durumunda kalacağını bildiren Sönmez, konut ve inşaat sektöründe yatırım amaçlı konut talebinin devam etmesini beklediğini belirtti.

"EN İYİ YATIRIM EN İYİ SAVUNMA ARACI: KONUT"

Finansal piyasalar uzmanı ve yazar Ali Ağaoğlu da inşaat sektörününün yılın ilk 9 ayında sadece yüzde 0,4 ile oldukça sınırlı bir büyüme göstermesine ve genel ekonomik büyümenin altında kalmasına rağmen 2015 yılında konut satışlarının yüzde 10,6 artarak 1,29 milyona ulaştığının altını çizdi. Ağaoğlu "Halkımız için konutun halen en önde gelen 'yatırım enstrümanı' olması, ekonomideki belirsizliklere karşın en iyi 'savunma aracı' olarak algılanması bu rekoru getirdi. " dedi.

Ağaoğlu, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin küresel 'büyüyememe' sorunundan doğrudan etkilendiğini, dış politikada yaşanan gerilimlerin de inşaat malzemeleri ihracatını olumsuz etkilediğini göründüğünü de dile getirdi. Ardından yeni dönemde ekonomiye ilişkin beklentilerini paylaşan Ali Ağaoğlu, önümüzdeki dönemde turizm, tekstil, enerji sektörlerinde yaşanan olaylardan dolayı bankacılık sektöründe karşılıklarda esnetilme beklendiğini aktardı. Ağaoğlu'na göre bankacılık sistemi eski sıkışmış yerinden birazcık gevşediğinde bir miktar kaynak aktarabilir hale gelecek. Dolar/TL kurunda 3,14-3,16 bandının üzerine çıkılması durumunda bir miktar sorun yaşanabilecek. Önümüzdeki dönemin kilit sorusu ise yeni merkez bankasının kim olacağı.

25 Şubat 2016 Perşembe

Petekkaya: İzleyiciler Dizi Oyuncularını Karakterle Özdeşleştiriyor

Türk Dizi sektörünün masaya yatırıldığı, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar moderatörlüğünde gerçekleşen "Türk Dizilerinin Dünyadaki Yeri" konulu söyleşiye ünlü oyuncular Erkan Petekkaya veGökçe Bahadır, Star TV Genel Müdür Yardımcısı Ümmü Burhan ve yönetmenCevdet Mercan katıldı.
Oyuncuları Dizi Karakterleriyle Özdeşleştiriyorlar

İzleyicilerin dizideki karakterle kendisini özdeşleştirdiğini belirten oyuncu Gökçe Bahadır, bu durumun çok zor olduğunu ifade etti. Bahadır, "Oynadığım karakterle beni özdeşleştiriyorlar. Zayıf bir karakterdeysem sokakta karşılaşınca ‘Seni böyle görmek istemiyoruz’ tepkisi veriyorlar." dedi.
Dizide Oynayanlar Küçümseniyor
Dizilerde oynamaya başladığında oyuncu arkadaşları tarafından aşağılanmaya başlandığını söyleyen Erkan Petekkaya, "12 yıl Devlet Tiyatroları’nda çalıştım. Çaycı bile bana dizide oynuyorum diye trip yapıyordu. Ancak ünlü olduktan sonra tiyatrocu arkadaşlarım benden rol istediler." Dedi.
Erkek Oyuncular Daha Dikkatli Olmalı
Dizilerde başrolde oynayan erkek oyuncuların özellikle çok hassas olması gerektiğini vurgulayan Petekkaya, "Dizilerdeki başrol erkek karakterlerin sevecen, babacan, insancıl olması, topluma öğüt verici rollerde görünmesi gerektiğini düşünüyorum. Ali Kaptan hariç, bu tip topluma örnek olacak rollerde oynadım ben." dedi.

Ocak Ayında 45 Bin İkinci El Konut Satıldı



İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI 2016 OCAK AYINDA 26 584 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,9 oranında azalış göstererek 26 bin 584 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 685 konut satışı ve yüzde 21,4 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 47,8 ile Artvin oldu.

DİĞER SATIŞ TÜRLERİ SONUCUNDA 57 BİN 972 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ
Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 oranında artarak 57 bin 972 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 9 bin 841 konut satışı ve yüzde 17 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 63,4 oldu. Ankara 5 bin 628 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 3 bin 300 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 4 konut ile Ardahan olarak gerçekleşti.
KONUT SATIŞLARINDA 40 BİN 77 KONUT İLK DEFA SATILDI
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 artarak 40 bin 77 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47,4 olurken ilk satışlarda İstanbul 7 bin 36 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17,6) sahip. 3 bin 642 konut satışı ile Ankara ikinci, 2 bin 493 konut satışı ile Van üçüncü sırada yer aldı.
İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 44 479 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ
Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalış göstererek 44 bin 479 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 8 bin 490 konut satışı ve yüzde 19,1 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 54,7 oldu. Ankara 5 bin 370 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 3 bin 42 konut satışı ile İzmir izledi.
YABANCILARA 2016 YILI OCAK AYINDA BİN 462 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ
Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artarak bin 462 olurken ilk sırayı 498 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 315 konut satışı ile Antalya, 129 konut satışı ile Bursa, 84 konut satışı ile Yalova, 68 konut satışı ile Ankara ve 65 konut satışı ile Aydın takip etti.

21 Şubat 2016 Pazar

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM 2 Kat büyüdü



İTO Başkanı İbrahim Çağlar, MIPIM Fuarı’nda Türkiye ve İstanbul tanıtımını her yıl yeni bir boyuta taşıdıklarını kaydetti. MIPIM’in İstanbul’un gayrimenkul ve inşaat projelerinin dünyaya tanıtılmasında stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Çağlar, “Türk firmalarının kentsel dönüşüm projeleri ve devletimizin İstanbul için planladığı mega altyapı projeleri 89 ülkenin yabancı yatırımcısına birebir tanıtılacak.” dedi. 



YAŞAYAN MAKET İKİNCİ KEZ CANNES’DA
İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı’nda bu yıl da 'yok' yok. 'Star of Housing' temasıyla hazırlanan çadır hem konumu, hem içeriği, hem de gün boyu gerçekleşecek etkinlikleri ile MIPIM'de her an sahnede olacak.
İlk kez geçen yıl tanıtılan Yaşayan İstanbul Maketi, bu yıl da İstanbul Çadırı’nda yer alacak. 96 metrekarelik maket, dört mevsim İstanbul'u yaşatacak. Bunun için video mapping sunumu baştan tasarlandı. Bugüne kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olma özelliği taşıyan Yaşayan İstanbul Maketi, ses ve görüntü efektleriyle İstanbul’un 24 saatini fuar ziyaretçilerine sunmaya devam edecek.
EMLAK KONUT DA ÇADIRDA
Türkiye'de planlı kentleşme ve konut seferberliğinin öncüsü olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO da fuarda projelerini İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı'nda sergileyecek.
İstanbul Gayrimenkul Çadırı’nda İstanbul’un en prestijli projelerinin tanıtılmasının yanı sıra fuarın ilk günü yabancı yatırımcı resepsiyonu gerçekleştirilecek. İstanbul Gayrimenkul Çadırı’nın içinde firmalar arası ikili görüşmelerin yapılması için ortam da sağlanacak. İkinci gün ise 'Metropolitan Şehirler: Konutlaşma ihtiyaç ve talepleri bağlantılı mı?' konulu panel İTO'nun katkılarıyla gerçekleştirilecek.

19 Şubat 2016 Cuma

Ev Alırken Tecrübe Kazanmış İnsanlara Danışın

İnsanların araba alırken eksper için para verdiklerini anımsatan Zirve Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş, “Ev konut alma konusunda da bu işten gerçekten iyi anlayan akademisyenlere, mühendislere veya bu işte tecrübe kazanmış insanlara danışılmalı.” diye konuştu. Piyasada depreme dayanıksız, kaliteli malzeme kullanılmamış çok sayıda ev olduğu uyarısında bulunan Geneş, inşaatların projelendirme esnasında kusursuz olduğunun fakat uygulamada aynı özenin gösterilmediğinin altını çizdi. Geneş, şunları kaydetti: “Proje aşamasında kullanılan bilgisayar programları veya bunları projelendiren mühendislerin büyük bir kısmı binaları depreme dayanıklı olarak tasarlıyor fakat iş uygulamaya geldiği zaman, inşaatlar daha çok kültür seviyesi çok düşük, ilkokul, ortaokul mezunu, farklı sektörlerden para kazanmış insanlar tarafından inşa ediliyor. Sadece para kazanmak için bu işi yapan müteahhitlerin, inşaatlar sırasında kendi yanlarında çalıştırmış oldukları iyi yetiştirilmiş mühendis sayısı çok az. Sadece durumu kurtaracak şekilde bir iki mühendis çalıştırıp gerisi tekniker veya tekniker bile olmayan kişiler kontrolünde inşaat yapıyorlar.”

'YAPI DENETİM FİRMALARI BİNALARI YETERİNCE KONTROL EDEMİYOR'
Ciddi anlamda bir kontrolün söz konusu olmadığını anlatan Geneş, “Eğer olsaydı, yapı denetim firmaları çok daha fazla mühendisi bünyesinde bulundurmalıydı. Normal şartlarda inşaat maliyetlerinin yüzde 3'ünü alması gereken yapı denetim firmaları, genelde rekabetten dolayı bu oranı yüzde 1'lere kadar düşürebildi. Bu kazançla da istihdam edilen mühendis sayısı ve kalitesi çok düşük. Yapılması gereken kontrollerin tam anlamıyla yapılamıyor.” ifadelerini kullandı.
haberin devamı
http://www.evkolay.net/ev-alirken-tecrube-kazanmis-insanlara-danisin-haberdetay/?id=1856

18 Şubat 2016 Perşembe

Adana'da Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri fuarı açılıyor



TÜYAP Fuar Alanı'ndaki fuarla ilgili olarak paydaşlar tarafından bir otelde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş dernek idarecileri katıldı.

Programda konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Ersözlü, inşaat, yapıda yenilikler, IHS ve kent fuarının bölgesel anlamda sektörün en önemli pazarlama etkinliği olacağını, sektörün iç-dış satışlarına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Fuarda izolasyondan tesisata, boyadan vitrifiye ürünlerinin bulunacağını ifade eden Ersözlü, "Bunun yanında çatı ve cephe kaplamalarından seramik mutfak ve banyoya, kapı ve pencereden ısıtma soğutma sistemlerine, doğalgaz ekipmanlarından tesisat ve yalıtıma, kent mobilyaları, park bahçe düzenlemelerinden belediye ihtiyaçlarına kadar yüzlerce ürün konsepti ile ziyaretçilerimizin beklentilerini karşılayacaktır." dedi.
Fuara TÜYAP'ın Mısır, Rusya, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Makedonya ofisleri aracılığı ile işadamlarının davet edildiğini anlatan Ersözlü, "Fuarımızı ziyaret eden yabancı misafirlerimiz ile fuar katılımcılarımızın ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecekleri özel bir alan organize edilmiştir. Ayrıca yurt içinden Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Konya, Nevşehir, Aksaray, Malatya, Karaman ve Hatay başta olmak üzere 40'a yakın ilden gelecek inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, mimarlar, müteahhitler ve işadamları katılımcı firmalarımızla iş bağlantıları kuracaktır." ifadelerini kullandı.